Στη νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας λαμβάνουμε 40% περισσότερες φυτικές ίνες που είναι το οπλοστάσιο της σωστής πέψης. Από αυτές οι σημαντικότερες δεν πέπτονται στο λεπτό έντερο αλλά ζυμώνονται από τα βακτήρια αυτού και φθάνουν σχετικά αναλλοίωτες στο παχύ έντερο. Με αυτόν τον τρόπο η δράση τους είναι αντικαρκινική με την επίτευξη της σωστής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και την καταπολέμηση των λεγόμενων φλεγμονών που προκαλούνται από την κακή διατροφή και τον τρόπο ζωής δυτικού τύπου. Αλλά υπάρχει και μία άλλη ενδιαφέρουσα ωφέλεια αυτή της πληρότητας που δίνουν κατά τη λήψη τροφής και της επερχόμενης μείωσης της όρεξης γεγονότα που αντιμετωπίζουν παχυσαρκία και βοηθούν στο αδυνάτισμα.

Οι φυτικές ίνες όπως λέει και το όνομά τους λαμβάνονται μόνο από τα φυτικά τρόφιμα. Από αυτά ο κύριος δότης είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως ιδιαίτερα το κρίθινο κρητικό παξιμάδι. Μαζί με αυτά είναι οι σπόροι ολικής άλεσης του σουσαμιού και κατ’ επέκταση των προϊόντων του ταχίνι και χαλβά, αλλά και το αναποφλοίωτο ρύζι, τα ποικίλα φρούτα κυρίως με το φλοιό (και τα αποξηραμένα), τα όσπρια, τα λαχανικά και τα χόρτα που φύονται στην κρητική γη μετά τις φθινοπωρινές βροχές. Να σημειωθεί για τα τελευταία ότι μαζί με τα αρωματικά φυτά της Κρήτης εγγράφησαν τον Φεβρουάριο του 2018 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τέλος να σημειωθεί ότι με όλα τα παραπάνω λαμβάνονται άπειρο πλήθος κρητικών μαγειρικών. Με όλα αυτά γίνεται άκρως κατανοητή η μεγάλη σημασία της ορθόδοξης νηστείας στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Ιωάννης
Author: Ιωάννης

Η ορθόδοξη νηστεία και οι φυτικές ίνες
Μοιράσου το!

3 σχόλια στο Η ορθόδοξη νηστεία και οι φυτικές ίνες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *