Chef Μιχάλης Μαρκάκης

C:\Users\6979086565\Desktop\ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ\μαρκακης φωτο.jpg

*Προσπαθώ να δουλεύω με τοπικά προϊόντα σε κάθε δουλειά μου, προωθώντας πάντα τις τοπικές γεύσεις και την Κρητική κουζίνα εν γένει. Μέλημα μου είναι η επιλογή των τοπικών παραγωγών για την οικονομική στήριξη των συμπατριωτών μου. ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ έτσι χαρακτηρίζω την αξία της Κρητικής διατροφής με μια και μόνο λέξη*.

Σήμερα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στην στήλη μας ,ένα συνάδελφο Chef , Καθηγητή, αλλά προπάντων έναν πολύ καλό φίλο.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης κατά το σωτήριο έτος 1971.

Σπούδασε την μαγειρική Τέχνη στην Σ.Τ.Ε. Ηράκλειου .

Έχει εργαστεί σε μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους σαν Αρχιμάγειρας: Grecotel, Aquila.

Τα τελευταία χρονιά εργάζεται στο ξενοδοχείο VILLAGE HEIGHTS GOLF RESORT της εταιρείας Phaea Resorts .

Παράλληλα εργάστηκε και εργάζεται ως Kαθηγητής Μαγειρικής από το 1997 σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολές.

Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στην Σχολή Μαγειρικής της Taste Academy στο Ηράκλειο Κρήτης.

Καλώς ορίσατε στην παρέα μας Κε Μιχάλη Μαρκάκη. Μέλος για πολλά χρόνια στην Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης.

Είμαι μέλος της ΛΑΚ και το θεωρώ μεγάλη μου τιμή.

Καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης για πολλά χρόνια. Πως προέκυψε;

Ως μαθητής στην ΣΤΕ είχα την τύχη να εχω ΔΑΣΚΑΛΟ ένα σπουδαίο άνθρωπο και Αρχιμάγειρα τον Κο Αναστασάκη Γιώργο ο οποίος μαζί με μια άλλη σπουδαία εκπαιδευτικό την Κα Σαράντη Ελένη με ενέπνευσαν και μου έβαλαν αυτό το μικρόβιο του εκπαιδευτικού. Από το οποίο δεν μπόρεσα και ούτε θα μπορέσω ποτέ να απαλλαγώ.

Σας βρίσκουμε να διδάσκετε Μαγειρική Τέχνη στην Taste Academy εν μέσω της Πανδημίας Covid 19 με την μέθοδο της τηλεκπαίδευσης; Πως είναι να μαθαίνουν οι σπουδαστές με αυτόν τον τρόπο την μαγειρική τέχνη;

Το να διδάσκεις μαγειρική μέσω τηλεκπαίδευσης είναι πάρα πολύ δύσκολο . Το να το κάνεις όμως στην Taste Academy ναι μεν είναι δύσκολο αλλά είναι και διασκεδαστικό . Όσον αφορά το κομμάτι της θεωρίας δεν έχει αλλάξει κάτι. Στο κομμάτι της πρακτικής τώρα υπάρχει μια δυσκολία – στενοχώρια. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε την άμεση επαφή με τους σπουδαστές . Το μάθημα γίνεται σε μορφή επίδειξης χρησιμοποιούμε 2 κάμερες ώστε ο εκπαιδευόμενος να μπορεί να βλέπει με επιλογή του κοντινά η μακρινά πλάνα. Στο τέλος του μαθήματος παροτρύνουμε τους σπουδαστές να παρασκευάσουν κάποια από τα εδέσματα που διδάχτηκαν και να μας στείλουν φωτογραφίες .

Τι ήταν αυτό που σας παρότρυνε να ασχοληθείτε με το επάγγελμα της μαγειρικής;

Ως μικρότερος της οικογένειας ήμουν εκείνος ο οποίος αρκετές φορές δεν ακολουθούσα στις δύσκολες εργασίες και έμενα πίσω, λόγω του σχολείου <<μεγαλουργώντας>> στην κουζίνα της μαμάς μου. Όταν πήγα στο στρατό ανακάλυψα ότι η μαγειρική είναι μια από της μεγάλες μου αγάπες. Μέσα από αυτή μπορώ να εκφραστώ δημιουργικά , καλλιτεχνικά, ψυχολογικά…… 

Μετά βρέθηκα στην σχολή μαγειρικής και από τότε υπηρετώ αυτό που αγαπώ και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό.

Για πολλά χρόνια στο Hotel Village Heights.Πιο είναι το μυστικό της πολύχρονης συνεργασίας;

Στο Village Heights εργάζομαι από το 2011 και ελπίζω να συνεχίσω να εργάζομαι εκεί για πολλά -πολλά χρόνια ακόμα .

Το περιβάλλον είναι εξαιρετικό σε όλα τα επίπεδα ξεκινώντας από την Διοίκηση έως τους συνάδελφους , υπάρχει συνεννόηση και κατανόηση σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο . Για αυτό το νιώθω σαν το δεύτερο σπίτι μου. Ξέρετε είναι πολύ σημαντικό για ένα εργαζόμενο να ξεκινάει από το σπίτι του τραγουδώντας και με χαμόγελο για να πάει στην δουλειά του και να επιστρέφει στο σπίτι μετά από μια δύσκολη βάρδια συνεχίζοντας να τραγουδά.

Ποια προσόντα πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας σωστός Νέος μάγειρας;

Στην Taste academy όπου έχω την τύχη να διδάσκω έχουμε βάλει κάποιες προτεραιότητες όσον αφορά την εκπαίδευση των νέων μάγειρων ,έτσι ώστε να αποκτήσουν πρώτα από όλα επαγγελματική και τουριστική συνείδηση και άψογη τεχνική κατάρτιση . Μέσα σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν σας παραθέτω παρακάτω κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά που πιστεύω ότι πρέπει να έχει ένας σωστός μάγειρας :

Να έχει αξίες και σωστές συμπεριφορές

Να είναι καλλιτέχνης και τεχνίτης

Να έχει Πάθος για το φαγητό,
HACCP διαχείριση υγιεινής, Διαχείριση χρόνου,
Γνώση βασικών αρχών της μαγειρικής, Γνώση Διαχείρισης Κουζίνας,
Γνώση ποιότητας των τροφίμων, Ικανότητα λήψης αποφάσεων,
Ικανότητα εκτέλεσης πολλών εργασιών ταυτόχρονα
Επικοινωνιακή ικανότητα, Ομαδική δουλειά. Ο κατάλογος είναι μεγάλος και λέω να σταματήσω εδώ.

Η Μαγειρική έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια .

Ναι , έχει αλλάξει προς το καλύτερο, έχουν ανακαλυφθεί καινούργια μηχανήματα, καινούργιες τεχνικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και να κάνουμε την δουλειά μας πιο εύκολα, πιο δημιουργικά και πιο υγιεινά πάντα όμως με σεβασμό στην παράδοση.

Η τηλεόραση έχει κάνει καλό ή κακό  στο επάγγελμα; Τι θα συμβουλεύατε τους νέους Μάγειρες;

Έχει κάνει και καλό και κακό. Από την μια πλευρά έχει ανεβάσει την εικόνα του επαγγέλματος μας ,από την άλλη πολλά παιδιά παρασύρονται από αυτήν την εικόνα που προβάλετε η οποία δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.

Θα συμβούλευα τα νέα παιδιά να έχουν υπομονή, επιμονή και να ασχοληθούν με την μαγειρική μόνο εάν το νιώθουν και το αγαπούν.

Η Ελληνική Κουζίνα έχει την θέση που τις αξίζει;

Δυστυχώς η Ελληνική κουζίνα δεν έχει την θέση που τις αξίζει και ο λόγος είναι ότι για πολλά χρόνια δεν την προωθούσαμε όπως έπρεπε. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια γίνονται αξιόλογες προσπάθειες και σιγά- σιγά αρχίζει να ανεβαίνει θέσεις.

Θυμάστε κάποιο άσχημο γεγονός στην Καριέρα σας;

Έχω περάσει κάποιες δύσκολες στιγμές ευτυχώς όμως οι όμορφες στιγμές είναι τόσες πολλές που σε ανταμείβουν και με το παραπάνω.

Ποιά είναι η  καλύτερη στιγμή στην Καριέρα σας;

Δεν είναι μια ,είναι πάρα πολλές, ειδικά όταν σε φωνάζουν οι πελάτες για να επιβραβεύσουν τη ομάδα σου.

Όσον αφορά βέβαια την καλύτερη στιγμή στην εκπαίδευση είναι όταν βλέπεις τον- την μαθητή- τρια σου να σε ξεπερνά και να μεγαλουργεί και αυτό με κάνει να φουσκώνω σαν παγώνι από υπερηφάνεια.

Είναι ασφαλείς τα τρόφιμα την σημερινή εποχή; Πια η γνώμη σας για τα έτοιμα προϊόντα;

Είναι ασφαλείς μιας και ευτυχώς έχουμε υιοθέτηση τα συστήματα ISO και HACCP.

Τα έτοιμα προϊόντα χρειάζονται και κάποια από αυτά είναι αρκετά καλά πρέπει όμως η χρήση τους να γίνεται με σύνεση και μέτρο σύμφωνα με τις οδηγίες.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα αλλεργιογόνα στα φαγητά;

Τα αλλεργιογόνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή γιατί αρκετές φορές μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο. Βέβαια τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι υπάρχει μια αυξητική τάση από αλλεργίες σε τρόφιμα που πολλές φορές δεν είναι αλλεργίες αλλά δυσανεξίες, εμείς όμως οφείλουμε να τηρούμε το πρωτόκολλο σε κάθε ειδοποίηση που έχουμε για αλλεργίες σε πελάτες.

Η Παραδοσιακή κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα τι είναι για εσάς και ποια η αξία της Κρητικής διατροφής;

Προσπαθώ να δουλεύω με τοπικά προϊόντα σε κάθε δουλειά μου, προωθώντας πάντα τις τοπικές γεύσεις και την Κρητική κουζίνα εν γένει. Μέλημα μου είναι η επιλογή των τοπικών παραγωγών για την οικονομική στήριξη των συμπατριωτών μου. ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ έτσι χαρακτηρίζω την αξία της Κρητικής διατροφής με μια και μόνο λέξη.

Θεωρείται ότι η Επιδημία Covid 19 θα αλλάξει το επάγγελμά μας;

Θα το αλλάξει αφού το υγειονομικό πρωτόκολλο είναι αρκετά αυστηρό. Ελπίζω ότι όταν θα περάσει όλο αυτό θα κρατήσουμε κάποια από τα στοιχεία από αυτό το πρωτόκολλο και μετά να επανέλθουμε στην φυσιολογική λειτουργία.

Πιο είναι το αγαπημένο φαγητό σας;

Το αγαπημένο μου φαγητό είναι η μαγειρίτσα, μου αρέσει η ιεροτελεστία κατά την διαδικασία της παρασκευής της και επειδή φτιάχνετε με αγάπη το αποτέλεσμα είναι φανταστικό.

Κλείνοντας θα θέλατε να συμπληρώσετε ή να ευχηθείτε κάτι;

Να σας ευχηθώ τα καλύτερα με υγεία. Καλό καλοκαίρι σε σας και στους αναγνώστες σας.

Κλείνω με μια συμβουλή, να περνάτε όμορφα, να απολαμβάνετε τις στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα…η ζωή είναι ωραία, αλλά δυστυχώς είναι μικρή και απρόβλεπτη, ζήστε τη τώρα!

 

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο σας!!! θα θέλαμε να μοιραστείτε  μαζί μας μια συνταγή σας.

Ευχαρίστως,

Θα σας δώσω την πιο Παραδοσιακή συνταγή της Κρήτης: Χοχλιοί Μπουμπουριστοί https://food-edu.eu/chochlioi-boubouristoi/(Πατήστε εδώ)

Γιάννης Μπόσγας

Chef Μιχάλης Μαρκάκης
Μοιράσου το!

2 σχόλια στο Chef Μιχάλης Μαρκάκης

  • 26/03/2021 στο 22:24
    Σύνδεσμος

    Για τον αγαπητό Μιχάλη εχω να καταθέσω την άποψη μου σε ότι αφορά τον χαρακτήρα του είναι ο Ανένδοτος, άνθρωπος, του αρέσει το ωραίο και είναι ντομπρος,συνάδελφε προχώρα, με αγαπη

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *